Dynamické vlastnosti regulačného hydrostatického pohonu pojazdu portálového žeriavu - Turza, Jozef (Univerzita Pardubice, 1999)
Príspevok sa zaoberá náhradou elektrického regulačného pohonu pojazdu portálového žeriava asynchrónnym elektromotorom s kotvou nakrátko a regulačným hydrostatickým prevodom. Spracovaný je zjednodušený matematický model pohonu žeriava, uvedená je jeho náhradná štruktúra a uvedené sú niektoré výsledky simulácie tohoto modelu. Analýza modelu bola vykonaná za účelom overenia vybraných technických parametrov žeriava a tiež bolo overené chovanie pohonu pri zabudovaní jednoduchého proporcionálneho regulačného hydrogenerátora hydrostatického pohonu.
Keywords: portálové jeřáby; asynchronní motory; regulační hydrostatický převod; simulace systémů; simulační modely