Československo-angolské hospodářské a politické vztahy v letech 1960-1989 - Kovařík, Jakub (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce pomocí analýzy dostupných pramenů popisuje politické a hospodářské vztahy ČSSR a Angoly v období let 1960 až 1989, smírným přesahem do 90. let 20. století. Dále charakterizuje formování čs. - angolských zahraničních vztahů, zaměřuje se na smluvní základnu, která tuto spolupráci oficiálně podchycovala a uvádí důvody, které vedly k postupnému omezení vzájemné spolupráce těchto dvou zemí. Autor dále přibližuje angolské národněosvobozenecké hnutí a jeho cestu za získáním nezávislosti této země, charakterizuje vztahy nově vzniklé nezávislé ALR se členskými státy RVHP a uvádí vývoj jejich vzájemného zahraničního obchodu. Popisuje také zahraniční politiku Angoly a to se zaměřením na budování vztahů se zeměmi východního bloku, ale také se státy západní Evropy a USA. Práce dále mapuje vztahy Československa s rozvojovými státy i s africkými socialistickými zeměmi.
Czechoslovak-Angolan Economic and Political relations between 1960 and 1989
Keywords: Československo - angolské vztahy; 1960 - 1989; Angola; Subsaharská Afrika; Czechoslovakia - Angola Relations; 1960 - 1989; Angola; Sub-Saharan Africa