Systém pro detekci objektů v obrazových datech - Rais, Vítek (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se věnuje vytvoření detektoru přesné polohy objektů v reálném čase, jehož výstupy jsou dostatečně přesné pro následnou robotickou manipulaci s těmito objekty. Nejprve jsou představeny základní úlohy počítačového vidění a architektura konvolučních neuronových sítí. Následuje rešerše moderních metod pro detekci a klasifikaci objektů založených na hlubokých neuronových sítích. Praktická část se věnuje návrhu a implementaci samotného systému, který propojuje detekční model YOLOv5 a klasifikační EfficientNet.
Object Detection in Visual Data
Keywords: počítačové vidění; konvoluční neuronové sítě; detekce objektů; YOLOv5; EfficientNet; computer vision; convolutional neural networks; object detection; YOLOv5; EfficientNet