Daně z příjmů fyzických osob a teorie rovné daně - Slanina, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2006)
V diplomové práci jsem se věnoval zpracování problematiky daní z příjmu ve vztahu k fyzickým osobám. Nejprve stručně rozeberu pojem daně obecně, daňové principy a daň jako ekonomickou kategorii. Poté přiblížím daňový systém České republiky se zaměřením na fyzické osoby. V další části se věnuji na jiným způsobům zdanění příjmů, konkrétně rovné dani. V této souvislosti se zaměřím na novelu zákona o dani z příjmů platné od 1.1.2004 na Slovensku a na koncept rovné daně Občanské demokratické strany. V závěru se věnuji dopadům daně z příjmů na obyvatele a veřejnou správu.
The income tax and the theory of flat tax
Keywords: Tax; Principle of taxation; System of taxation; Income tax of natural person; rates; tax-free minimum; Daně; Daňové principy; Daňový systém; Daň z příjmů fyzických osob; sazby; Nezdanitelné minimum