Kronika jako doklad doby, archiválie a informační zdroj. (Na příkladu Náchoda) - Smrčina, Michal (Univerzita Pardubice, 2015)
Předmětem této bakalářské práce je představení pamětních knih města Náchoda. První část práce se touto problematikou zaobírá na obecné úrovni a klade důraz na legislativu, vývoj podoby kronik a metodiku jejich vedení. Následující část již pracuje se samotnými prameny, které reprezentují kroniky města Náchoda. Tato část je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola zachycuje obecné náležitosti kronik a jejich podobu. Další část je zaměřena na osoby kronikářů, jsou zde popsány jak okolnosti jejich zvolení na tuto pozici, tak i informace osobního charakteru. Poslední dvě stati mají zhodnotit kvalitu, obsah a další náležitosti náchodských kronik s ohledem na jejich následné využití.
Chronicle as a period evidence, archival document and information source. (Nachod example)
Keywords: chronicles of municipalities; chronicle; chroniclers; chronicle writing; Náchod; legislative of chronicles; methodology of chronicle administration; chronicles usage; obecní kroniky; pamětní knihy; kronikáři; kronikářství; legislativa kronik; metodika vedení kronik; využití kronik