Vývoj a příprava tobolek metodou 3D tisk - Tlustoš, Jiří (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se zabývá vývojem modelů tobolek určených pro výrobu metodou 3D tisk a testováním těchto vyvinutých tobolek připravených z materiálu PVA. V práci je popsána technologie FDM 3D tisku a možnosti jejího využití při přípravě tobolek. Je zde také nastíněno, co aplikace 3D tisku ve výrobním procesu léčiv může přinést. V práci je podrobně zmapován vývoj modelů tobolek, jejich příprava pomocí FDM 3D tisku a také testování těchto tobolek. Bylo vyvinuto a připraveno celkem šest typů tobolek, tyto tobolky byly charakterizovány a u tří typů vyvinutých tobolek byla provedena zkouška disoluce, ze které vyplynulo, že vyvinuté tobolky z materiálu PVA se v kyselém médiu rozpadají po 155 minutách, bylo by je tedy možné využívat jako enterosolventní tobolky nebo tobolky se zpožděným uvolňováním.
Development and preparation of capsules using 3D printing
Keywords: tobolky; 3D tisk; FDM; personalizovaná léčiva; řízené uvolňování léčiv; capsules; 3D print; FDM; personalized pharmaceuticals; controlled release drugs