Purifikace rekombinantní vakuolární aminopeptidázy Ape3p patogenní kvasinky Candida albicans - Morávek, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se věnuje rekombinantním proteinům, zejména metodám jejich purifikace. V teoretické části se zabývám expresními systémy pro přípravu rekombinantních proteinů a metodami jejich purifikace. Dále popisuji vakuolární peptidázy s podrobnějším pohledem na aminopeptidázu Ape3p a zmiňuji možnosti, kterými lze stanovit jejich aktivitu. V experimentální části se věnuji optimalizaci izolace rekombinantního proteinu Ape3p kvasinky Candida albicans, zavedení postupu jeho purifikace a zavedení metody pro stanovení jeho enzymatické aktivity.
Purification of recombinant vacuolar aminopeptidase Ape3p of pathogenic yeast Candida albicans
Keywords: rekombinantní proteiny; metalopeptidázy; purifikace; aminopeptidáza Y; recombinant proteins; metallopeptidases; purification; aminopeptidase Y