Využití kationaktivních tenzidů pro separaci 3,4-dichloranilin-6-sulfonové kyseliny z odpadních vod - Kamenická, Barbora; Weidlich, Tomáš (Vodní zdroje Ekomonitor, spol. s r.o., 2018)
Práce je zaměřena na možnosti odstraňování barvářského meziproduktu kyseliny 3,4-dichloranilin-6-sulfonové z kontaminovaných vod s použitím adsorpce na uhlíkaté sorbenty (aktivní uhlí a biochar) a s použitím iontové výměny působením kapalných iontoměničů (iontových kapalin, kvartérních amoniových solí). Pro vyhodnocení účinnosti odstranění kyseliny 3,4-dichloranilin-6-sulfonové z kontaminovaných vod bylo používáno stanovení AOX. Bylo prokázáno, že odstraňování 3,4-dichloranilin-6-sulfonové kyseliny z kontaminovaných vod je s využitím testovaných iontových kapalin účinná. Následně bylo ověřeno, že testované iontové kapaliny lze nanést i na nasycený sorbent, takto iontovou kapalinou impregnovaný sorbent lze dále použít pro záchyt 3,4-dichloranilin-6-sulfonové kyseliny iontovou výměnou, což umožňuje výrazně zvýšit sorpční kapacitu použitého sorbentu.
Application of cationic surfactants for removal of 3,4-dichloroaniline-6-sulfonic acid from waste water streams
Keywords: 3,4-dichloranilin-6-sulfonová kyselina; kationaktivní tenzidy; adsorpce; aktivní uhlí; biochar; iontová výměna; 3,4-dichloroaniline-6-sulfonic acid; cationic surfactants; adsorption; activated carbon; biochar; ion exchange