Historie transferu cyklu nástěnných maleb Mikoláše Alše v kontextu nástěnné malby přelomu 19. a 20. století - Veselá, Helena (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce se zabývá historií a dalšími osudy cyklu nástěnných maleb Mikoláše Alše v interiéru bývalé Masarykovy vinárny v Praze. Formuluje a hodnotí způsob transferování cyklu v roce 1928 a pozastavuje se nad metodou transferu obecně. Závěr práce je věnován zařazení výmalby do kontextu malířova života a jeho tvorby.
Keywords: restaurování; nástěnné malby; transfery; techniky; Aleš, Mikoláš