Problematika recyklace kovu použitého při homocoupling reakci - Šimek, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se týká problematiky recyklace kovu při homocoupling reakci. V teoretické části je uvedena charakteristika mědi a jejich sloučenin, vlastností, transportu mědi ve složkách životního prostředí, ale i její použití a recyklace. Dále je zde popis homocoupling reakcí a vybraným typem je Ullmannova reakce, pomocí které je vyráběn červený organický Pigment Red 177. V závěru teoretické části jsou popsány možnosti recyklace mědi pro vzorovou reakci. V experimentální části diplomové práce je vypracováno srovnání jednotlivých možností recyklace mědi při syntéze Pigmentu Red 177. Pro proces cementace je zde zpracováno srovnání čtyř typů práškového železa, které bylo použito. Dále je zaměřena pozornost na chemickou redukci síranu a oxidu měďnatého hydrazin hydrátem.
The issue of recycling of metal used in the homocoupling reaction
Keywords: měď; Ullmannova reakce; Pigment Red 177; cementace; copper; Ullmann reaction; cementation