Vliv věku ženy na průběh těhotenství a porodu - Šolcová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem věku rodičky na průběh celého těhotenství a porodu. Práce je členěna na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část se zaměřuje na rizikový faktor věku a jeho význam v otázce plodnosti, a na stanovení dalších rizikových faktorů souvisejících s věkem rodičky. Dále se teoretická část věnuje možným dopadům nízkého či vyššího věku těhotných žen na další vývoj gravidity a na proces porodu. Ve výzkumné části prezentujeme data získaná retrospektivní studií z ošetřovatelské dokumentace. Cílem tohoto šetření bylo zjistit rozdíly v prožívání a průběhu gravidity a porodu žen do 20 let a žen starších 35 let.
Influence of woman's age on pregnancy and childbirth
Keywords: věk rodiček; plodnost; rizikové a patologické těhotenství; vícečetné těhotenství; porod; onemocnění v těhotenství; císařský řez; age of woman in childbed; fertility; high-risk and pathological pregnancy; multiple pregnancy; childbirth; diseases of pregnancy; caesarean section