Reminiscence jako způsob aktivizace seniorů - Horníčková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím reminiscence jakožto aktivizační techniky při práci se seniory. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje problematiku stárnutí, aktivizaci seniorů a reminiscenci. Praktická část zkoumá, jakým způsobem jsou senioři aktivizováni ve vybraném zařízení, dále hodnotí znalosti ošetřovatelského personálu v oblasti reminiscence a následně prezentuje realizaci reminiscenčního setkání pro seniory se zjišťováním zájmu seniorů a ošetřovatelského personálu o zavedení reminiscence do pravidelných aktivit. V závěru práce je uvedeno doporučení pro praxi.
Reminiscence as a Way of Activating Seniors
Keywords: reminiscence; aktivizace; senioři; stáří; stárnutí; demence; vzpomínky; reminiscence; activation; seniors; old age; ageing; dementia; memories