Extrakce a analýza přírodních látek s využitím chromatografických technik - Moučková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2021)
Předmětem disertační práce je extrakce bioaktivních látek, zaměřující se především na izolaci esenciálních olejů a flavonoidů, z rostlinného materiálu. Teoretická část popisuje vlastnosti a využití rostlinných extraktů a vybrané rostlinné matrice. Nejrozsáhlejší část teorie disertační práce se věnuje moderním extrakčním technikám se zaměřením na zelenou extrakci. Dále jsou v práci popsány metody analýzy extraktů pomocí plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC-MS) a s plamenovým ionizačním detektorem (GC-FID) a pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. V závěru teoretické části jsou stručně popsány metody stanovení antimikrobiální aktivity rostlinných extraktů v kapalné a plynné fázi. Veškerá popisovaná metodika je zobrazena v obrázkových a schematických formách. Experimentální část je rozdělena do třech hlavních kapitol, popisující 3 témata výzkumu, která byla publikována ve 4 zahraničních impaktovaných časopisech. První kapitola je věnována chemickému složení a antimikrobiální aktivitě hydrolátů získaných z vybraných bylin, které se pěstují v České republice (levandule lékařská, hřebíčkovec kořenný, fenykl obecný, vavřín ušlechtilý). V druhé kapitole je diskutováno chemické složení a antimikrobiální aktivita esenciálních olejů v kapalné, a navíc v parní fázi, získaných z vybraných asijských bylin (touleň srdčitá, rdesno vonné, kerblík třebule a bahnatka vonná). Poslední, třetí kapitola, je věnována využití „zelené“ mikrovlnné extrakce iontovou kapalinou pro stanovení profilu flavonoidů z listů ovocných stromů z Kanárských ostrovů (mango a mučenka).
Extraction and analysis of plant-based products using chromatographic techniques
Keywords: zelená extrakce; bioaktivní sloučeniny; esenciální oleje; destilace; iontové kapaliny; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie; antimikrobiální aktivita; green extraction; bioactive compounds; essential oils; distillation; ionic liquids; gas chromatography; liquid chromatography; antimicrobial activity