Celoplošný screening sluchu novorozenců a dětí ve věku 5 let - Chrobok, Viktor; Homoláč, Michal; Krtičková, Jana; Školoudík, Lukáš; Hloušková, Miroslava; Bilinová, Lenka; Čelakovská, Eva; Blanař, Vít; Malý, Jan; Komínek, Pavel; Hejduk, Karel; Chloupková, Renata; et al. (My University, 2024)
Správná funkčnost screeningu sluchových vad je založena na jednoduché organizaci screeningu, komfortu vyšetřenípro pacienta, medicínské výtěžnosti a ekonomické únosnosti.Screening sluchu novorozenců byl aktualizován Metodickým pokynem Ministerstva zdravotnictví České republiky(Věstník MZ ČR č. 14/2021). Ke screeningu sluchu fyziologických novorozenců se používají tranzientně evokovanéotoakustické emise (TEOAE) a u rizikových novorozenců automatická BERA (AABR – automatic auditory brainstemresponses; BERA – brainstem evoked response audiometry).Screening sluchu u dětí ve věku 5 let byl ustanoven Metodickým pokynem Ministerstva zdravotnictví České republiky(Věstník MZ ČR č. 11/2018), vyšetření je prováděno pomocí tónové audiometrie. Pozitivní screening znamená záchytsluchové vady (poruchy sluchu), negativní screening nepřítomnost poruchy sluchu.Cílem práce je na žádost redakce časopisu Česko-slovenské pediatrie podat informace o současné metodice a stavu scree-ningu sluchu novorozenců a u dětí ve věku 5 let v České republice. Metodika práce vychází z publikace Celoplošný scree-ning sluchu novorozenců v České republice – databáze a nová metodika z Česko-slovenské neonatologie 2/2022.
Nationwide hearing screening of newborns and children aged 5 years
Keywords: screening sluchu, otoakustické emise, tónová audiometrie, celostátní registr, databáze, pedaudiolo-gické centrum; hearing screening, otoacoustic emissions, pure tone audiometry, national registry, database, pediatricaudiology center