Výchova a socializace synů Kryštofa Václava z Nostic na konci 17. století - Kobianová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2014)
Předkládaná bakalářská práce popisuje výchovu a proces socializace synů Kryštofa Václava z Nostic (1648-1712). Hlavním zdroje této práce byla korespondence, kterou si Kryštof Václav vyměňoval se svými dvě syny, Janem Karlem (1673-1740) a Ottou Václavem (1674-1751). Text práce je členěn do čtyř hlavních částí. V úvodu je rozepsán vývoj a současný stav bádání o dějinách šlechty v raném novověku, taktéž je zde uvedena literatura dostupná k tématice rodu Nosticů. Druhá část je věnována dějinám rodu z Nostic, blíže se pak zaměřuje na osudy Otty mladšího a jeho syna Kryštofa Václava z Nostic. Třetí část práce popisuje styl a vývoj psaní dopisů v raném novověku a také dopisy, které byly hlavním zdrojem práce. Poslední část je pro tuto práci stěžejní. Zaměřuje se na vzdělávání obou synů, jejich kavalírskou cestu a pozdější počátky jejich odlišných kariér. Analyzovaná korespondence je nejvíce využita právě v poslední části bakalářské práce.
Upbringing and Socialization of Two Sons of Christoph Wenzel Count of Nostitz at the End of 17 Century
Keywords: Nostic; 17. století; šlechta; raný novověk; baroko; korespondence; výchova; socializace; Nostitz; nobility; 17th century; Early Modern Times; baroque period; correspondence; upbringing; socialization