Intenzita pooperační bolesti a spokojenost pacientů s jejím tišením - Vařečková, Jana (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce popisuje tématiku bolesti u pacientů po prodělaném chirurgickém zákroku, zabývá se tedy především pooperační bolestí a operačním obdobím. Teoretická část také popisuje definici, fyziologii, dělení bolesti, dále její diagnostiku a hodnocení. V další části je popsáno operační období se zaměřením na období pooperační a možnosti tišení pooperační bolesti. V praktické části je formou polostrukturovaného rozhovoru zkoumáno, jakou intenzitu bolesti mají pacienti v prvních minutách a hodinách po operaci a jak jsou spokojeni s managementem pooperační bolesti.
Intensity of postoperative pain and satisfaction of patients with pain relief
Keywords: bolest; operační období; pooperační bolest; pain; operational period; postoperative pain