Program LEADER: management řízení rozvoje venkova prostřednictvím MAS Šumperský venkov - Mihulka, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Vstup České republiky do EU otevřel brány volnému obchodu, volnému pohybu lidského i finančního kapitálu. Dynamický růst ekonomiky a růst životní úrovně přinesl vznik disparit mezi urbanistickými centry a periferními oblastmi. Těchto rostoucích disparit si je vědoma i EU a proto v roce 1974 dala vzniknout Evropskému fondu regionálního rozvoje, který se stal nástrojem regionální politiky EU. S členstvím v EU dostala ČR možnost čerpat finanční dotace z evropských fondů na podporu znevýhodněných oblastí. V rámci regionální a strukturální politiky EU u nás funguje více jak 26 operačních programů, které mají za cíl snižovat regionální disparity. Mezi těmito programy značně vybočuje program LEADER, který obrací zaběhlý model centralizovaného řízení vzhůru nohama. Tento metodický přístup využívá energie a zdrojů všech, kteří mohou přispět v procesu venkovského rozvoje, prostřednictvím zpracování místní strategie a propojením veřejného, soukromého a občanského sektoru v rámci místní akční skupiny.
Program LEADER: management control of rural development through LAG (local active groups) the countryside of Šumperk
Keywords: strukturální politika; fondy EU; operační programy; program leader; místní akční skupina; spolupráce a rozvoj; structural policy; finds EU; operational programs; program leader; local action group; cooperation and development