Obrazová analýza meteorologických radarových dat - Dostalík, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce pojednává o problematice získání a zpracování meteorologických informací z letištního přehledového radaru pro potřeby systémů řízení letového provozu a do jimi používaných formátů. V teoretické části je proveden rozbor problematiky radiolokace, různých typů radarů a získávání potřebných informací. Dále je navržen postup zpracování těchto informací, popsány algoritmy, pomocí kterých je možno dosáhnout požadovaného cíle. Praktická část se pak věnuje několika způsobům implementace popsaných algoritmů a dále posuzování jejich vhodnosti pro cíle této práce.
Image analysis of meteorological radar data
Keywords: radiolokace; radary; meteorologie; filtrace obrazu; detekce objektů v obraze; zjednodušování linií; radiolocation; radars; meteorology; image filtering; contour tracing; simplifying polylines