Paralelismus, asynchronismus a souběh v moderních programovacích jazycích - Zenchenko, Yaroslav (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomná práce se zabývá problematikou paralelismu v moderních programovacích jazycích. První kapitola definuje jednotlivé odborné pojmy. Kapitoly dva až pět zkoumají techniky paralelismu, asynchronismu a souběhu v různých programovacích jazycích. Každý z jazyků uvedených v této práci implementuje jiné programovací paradigma. Patří mezi ně Java, JavaScript, Clojure a Go. Závěr práce provádí srovnávací analýzu uvažovaných technik, jejich vyhody a nevyhody, podobností a rozdílů.
Parallelism, asynchronism and concurrency in modern programming languages
Keywords: paralelní programování; asynchronní programování; souběh; vlákna; parallel programming; asynchronous programming; concurrency; threads