Studium fosfátových a borofosfátových skel s obsahem Y2O3 - Birkášová, Klára (Univerzita Pardubice, 2014)
Byla připravena skla ve 4 kompozičních řadách: A (50-x)PbO-xY2O3-50P2O5, B (40-x)PbO-xY2O3-60P2O5, C 40PbO-xY2O3-(10-x)B2O3-50P2O5, D 30PbO-xY2O3-(20-x)B2O3-50P2O5. Struktura skel byla studována pomocí 31P a 11B MAS NMR a Ramanovy spektroskopie. Dále byly zjišťovány jejich základní fyzikálně-chemické vlastnosti (měrná hmotnost, molární objem, chemická odolnost) v závislosti na obsahu Y2O3. Ke studiu termického chování skel byla využita tepelně-vodivostní DSC, termodilatometrie a žárová mikroskopie. Z termoanalytických křivek byly získány základní parametry charakterizující jejich termické chování (teploty skelné transformace, dilatační teploty měknutí, koeficienty teplotní roztažnosti, krystalizační teploty atp.). Na základě těchto parametrů byla hodnocena termická stabilita skel a mechanismus nukleace v závislosti na obsahu Y2O3.Struktura krystalických fází byla zjišťována pomocí rentgenové difrakční analýzy.
Study of Y2O3 Containing Phosphate and Borophosphate Glasses
Keywords: fosfátová skla; borofosfátová skla; oxid yttritý; struktura; vlastnosti; phosphate glasses; borophosphate glasses; Y2O3; structure; properties