"IN VITRO" test kožní penetrace jako alternativní test toxicity - Hubka, Tomáš; Kořínková, Jaroslava; Nývltová, Zora (Univerzita Pardubice, 2017)
Příspěvek se zaměřuje na test kožní penetrace prováděný "in vitro". Latinský termín "in vitro" znamená "ve skle” a "in vitro" metodu tedy lze volně definovat jako "alternativu bez použití celých zvířat”. V případě této metody se stanovuje rozsah dermální absorpce za použití izolované kůže, která se umístí do skleněné difuzní komůrky. Sleduje se pak obsah látky v kapalině pod kůží a její zbytek v kůži. Dermální absorpce má význam pro posuzování rizika chemických látek. Zavádění této metody testování má odůvodnění v koncepci 3R, která nabádá k nahrazování zvířat v testování (Replacement), ke snižování jejich počtu (Reduction) nebo k vylepšení podmínek užití zvířat (Refinement) při testování "in vivo". V práci je zmíněna evropská legislativa a důvody zavádění alternativních testů toxicity. Detailněji je popsána metoda testování transdermální absorpce pomocí difuzní komůrky na vzorku kůže, a to v souladu s požadavky směrnice OECD č. 428. V práci je uveden příklad publikace srovnávající "in vivo" a "in vitro" výsledky a dále výběr citací z oblasti toxikologie, kosmetiky a agrochemie.
An “IN VITRO” TEST OF SKIN PENETRATION AS AN ALTERNATIVE TOXICITY TEST
Keywords: In vitro; kožní penetrace; toxicita; In vitro; skin penetration; toxicita