Studium toxicity těžkých kovů v suspenzních buněčných systémech - Hrušovská, Tereza (Univerzita Pardubice, 2023)
Předložená diplomová práce se zabývá studiem toxicity těžkých kovů in vitro pomocí pokročilých moderních bioanalytických metod. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na působení těžkých kovů rtuti a kadmia. Dále jsou také zmíněny nejčastěji používané buněčné modely suspenzních buněk pro studium cytotoxicity těžkých kovů. Závěrečná pasáž teoretické části diplomové práce je zaměřena na využití moderních bioanalytických metod pro stanovení cytotoxicity těžkých kovů na lidských suspenzních buněčných liniích. Experimentální část práce shrnuje přípravu a kultivaci buněčných linií HL-60, Jurkat a Raji. Dále je diplomová práce věnována popisu cytotoxického působení CdCl2, HgCl2 a cisplatiny u zvolené buněčné linie Jurkat. K detekci funkčních změn buněk Jurkat inkubovaných s výše zmíněnými toxiny bylo využito stanovení koncentrace intracelulárního glutathionu a dehydrogenázové aktivity. Získané výsledky byly vyhodnoceny, diskutovány a následně v závěru diplomové práce shrnuty.
Study Toxicity Of Heavy Metals In Suspension Cell Systems
Keywords: suspenzní buněčné linie; Jurkat; cytotoxicita; kadmium; rtuť; buněčná viabilita; suspension cell lines; Jurkat; cytotoxicity; cadmium; mercury; cell viability