Melatonin - funkce v lidském organismu, metody stanovení - Hřebíčková, Jaroslava (Univerzita Pardubice, 1999)
Autorka se v práci zabývá funkcí melatoninu v lidském organismu a metodami jeho stanovení v lidském organismu. V první části je popsána jeho syntéza, degradace, regulace tvorby, transport v lidském organismu a receptory. V druhé části jsou popsány somatické účinky. Tématem třetí části je průběh hladin v lidském organismu. V páté části jsou uvedeny metody stanovení melatoninu a jeho metabolitů. Poslední část shrnuje předpokládané využití melatoninu v klinické praxi.
Melatonin - its function and determination in human body
Keywords: klinická biochemie; melatonin; stanovení; receptory; analytické metody; lidské tělo