Průzkum dispezních barviv - Černý, Michal (Univerzita Pardubice, 2001)
Práce je věnována průzkumu možnosti uplatnění 3-amino-4-methoxy-1,1'-biphenylu a 3-amino-4-hydroxy-1,1'-biphenylu jako barvářských meziproduktů ve třídě disperzních barviv. Byla syntetizována azobarviva na bázi výše uvedených aktivních komponent, kopulovných s různými pasivními komponentami fenolického, heterocyklického a aminového typu. Barviva byla finalizována jemným mletím za mokra s dispergátory a balotinou a sušením. Byly hodnoceny jejich koloristické vlastnosti na PES substrátu. Veškerá stanovení byla současně prováděna na vybraných komerčních barvivech známých vlastností a výsledky byly porovnány.
Research of disperse dyes
Keywords: azobarviva; biphenyl; diazotace; disperzní barviva; kopulace; pyrazol; pyridon; triazen