Mentalita hojnosti a mentalita nedostatku v pracovním prostředí - Pojkarová Kateřina (Univerzita Pardubice, 2016)
Rozhodování lidí v jakékoli situaci, pracovní prostředí nevyjímaje, je ovlivněno jejich mentalitou a pohledem na svět. Dvě základní paradigmata jsou mentalita nedostatku, která vede k soutěžení a jednání typu výhra – prohra, nebo mentalita hojnosti, která vede ke spolupráci a jednání typu výhra – výhra, což je prospěšné pro všechny zúčastněné. Článek tyto dva přístupy podrobněji zkoumá a je doplněn průzkumem, ukazujícím převažující postoje.
Scarcity and abundance mentality in working environment
Keywords: mentalita hojnosti; mentalita nedostatku; postoj vítěze; spolupráce; synergie; scarcity mentality; abundance mentality; win-win; cooperation; synergy