Podvojné orthofosforečnany lanthanoidů - Vojtová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce je zaměřena na syntézu jednoduchých fosforečnanů lanthanoidů jako ekologicky nezávadných pigmentů. Pigmenty byly připraveny pomocí dvou způsobů, a to z kyseliny fosforečné srážením a termickou reakcí z hydrogenfosforečnanu diamonného. Připravené pigmenty byly charakterizovány metodami termické analýzy a rentgenové difrakční analýzy. Poté byly stanoveny jejich fyzikálně-chemické vlastnosti. Rovněž byly zkoumány korozně-inhibiční vlastnosti těchto pigmentů.
Binary ortophosphates of lanthanides
Keywords: fosforečnany vzácných zemin; lanthanoidy; monazit; antikorozní pigmenty