Cirkulující DNA v těhotenství a její diagnostika - Jirků, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce poskytuje přehled o problematice cirkulující DNA v těhotenství a jejím významu v prenatální diagnostice. Zaměřuje se na základní charakteristiky cirkulující DNA v těhotenství, metody její detekce a porovnání invazivních a neinvazivních diagnostických metod. V poslední části se práce zabývá možnostmi diagnostiky pomocí cirkulují DNA, včetně určení pohlaví, Rh faktoru, preeklampsie a monogenních chorob, a zkoumá možnosti jejího využití mimo oblast prenatální diagnostiky.
Circulating DNA in Pregnancy and its Diagnosis
Keywords: prenatální diagnostika; neinvazivní prenatální diagnostika; cffDNA; prenatal diagnostics; non-invasive prenatal diagnostics; cffDNA