Ekonomický aspekt užití zdravotnických prostředků v perioperační péči - Uhlířová, Marie (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickým aspektem užívání zdravotnických prostředků v perioperační péči. Je zaměřena na operační rouškování. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a výzkumné. Teoretická část popisuje ekonomiku zdravotnictví, zdravotnické prostředky, hygienické bariéry v perioperační péči. Ale především se zabývá jednotlivými rouškovacími systémy, jejich vlastnostmi, pozitivy a negativy. Výzkumná část práce se skládá z kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Oba výzkumy jsou zaměřeny na zmapování přechodu zdravotnických zařízení z užití opakovaně používaného rouškovacího materiálu na materiál jednorázový, na jejich výhody, nevýhody z ekonomického i ošetřovatelského hlediska.
The economic aspect of use of medical material in perioperative care
Keywords: ekonomika zdravotnictví; infekce; rouškovací materiál; cena; health care economics; infection; masking material; price