Ošetřovatelský proces u pacienta s bércovým vředem - Veselá, Jana (Univerzita Pardubice, 2006)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá bércovým vředem žilního původu. Dále jsou zmíněny i bércové vředy jiného původu, příčiny, vyšetření, komplikace, fáze hojení a druhy léčby. V praktické části je sestaven ošetřovatelský proces podle Gordonové s pacientkou, která měla bércový vřed žilního původu. U pacientky byla použita klasická léčba, po zlepšení rány byly použity i moderní krycí materiály. Pacientce byla odebrána anamnéza, na jejímž základě autorka sestavila diagnózy, intervence a realizaci ošetřovatelského plánu. Hodnocení je prováděno s pacientkou.
Nursing process about a patient suffering from venous ulcer
Keywords: bércové vředy; příčiny; Komplikace; vyšetření; léčba; ošetřovatelský proces; model Gordonové; Ošetřovatelská péče; ošetřovatelské diagnózy