Porovnání škál bolesti v závislosti na kognitivních funkcích - Pazourová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce je věnována tématu Porovnávání škál bolesti v závislosti na kognitivních funkcích u respondentů v domovech pro seniory. Cílem diplomové práce je zjistit, kterou škálu bolesti respondenti preferují v závislosti na jejich kognitivní funkci. Dalším cílem je zhodnotit, zda se míra intenzity bolesti ve třech škálách bolesti shoduje, nebo se odpovědi liší, opět v závislosti na kognitivní funkci. Výsledky výzkumu jsou ohodnoceny a shrnuty v diskuzi. Jako výstup práce bych doporučila vytvoření standardu. Standard by měl obsahovat informace ohledně posuzování bolesti u pacientů/klientů s kognitivním deficitem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Do teoretické části jsou zařazena témata bolest a škály bolesti. Dále jsou v teoretické části rozebrána témata kognitivní funkce. V praktické části je zahrnut vlastní výzkum. V této části je zjišťováno, jaké škály bolesti nejvíce preferují respondenti s normální kognitivní funkcí a s kognitivním deficitem, jak se odlišuje intenzita bolesti na každé škále v závislosti na kognitivní funkci a další informace ohledně respondentů. Práce je obohacena o přílohy. Práce má přispět ke zkvalitnění hodnocení bolesti u seniorů, tím i ke zkvalitnění života seniorů v domovech pro seniory.
Comparison of pain scales depending on the cognitive functions
Keywords: bolest; škály bolesti; kognitivní funkce; senioři; pain; painful scales; cognitive function; seniors