Singerův princip rovného zvažování zájmů a etika stravování - Pekárková, Klára (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská páce se bude zabývat problematikou ustanovení morálního statusu zvířat. Bude se snažit ukázat rozdílné pohledy na zvíře jako živou bytost a zjistit, zda je možné či dokonce nutné přiřadit zvířeti morální status. Stěžejní literaturou v této práci bude dílo Osvobození zvířat utilitaristického filosofa Petera Singera. Ten u problematiky morálního statusu zvířat odsuzuje především druhovou nadřazenost a jako nejpodstatnější pro připsání morálního statusu zvířatům považuje schopnost cítit bolest. Své argumenty staví na principu rovného zvažování zájmů. V důsledku Singerova postoje ke zvířatům bude druhá část zvažovat stravovací alternativy (vegetariánství, veganství) jako etický postoj.
Singer's Principle of Equal Consideration of Interests and the Ethics of Eating
Keywords: Singer, Peter; morální status zvířat; speciesismus; schopnost trpět; vegetariánství; veganství; princip rovného zvažování zájmů; Singer, Peter; moral status of animals; speciesism; capacity to suffer; vegetarianism; veganism