Odvětvová analýza - zemědělství - Horáková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce, jež se zabývá odvětvovou analýzou zemědělství, je rozčleněna do čtyř kapitol. V první kapitole jsou obsažena obecná teoretická východiska pro odvětvovou analýzu. Druhá kapitola se zaměřuje na ekonomický význam jak světového, evropského, tak i českého zemědělství a významně se věnuje i postoji a činnosti EU v této oblasti. Třetí kapitola této práce je věnována jak teoretickému popisu Porterova modelu pěti sil, jež působí na odvětví, tak i jeho praktické aplikaci na podmínky českého zemědělství. Závěrečná čtvrtá kapitola je zaměřena na zemědělskou, zejména pak evropskou, dotační politiku a její vztah k ekonomické výkonnosti.
Sectoral analysis - agriculture
Keywords: analýza odvětví; Porterův model pěti sil; zemědělství; zemědělská dotační politika; sectoral analysis; agricultural subsidy policy; Porter's five forces model; agriculture