Štandardizácia v oblasti inkjetovej tlače - Bielik, Richard (Univerzita Pardubice, 2012)
Štandardizácia dnes zasahuje do každej oblasti a inkjetová tlač nie je výnimkou. Táto bakalárska práca sa zaoberá zmapovaním dostupných štandardov dôležitých pre hodnotenie kvality výtlačkov z pohľadu profesionálneho aj bežného užívateľa. Sú to predovšetkým výťažnosť tlačových zásobníkov, rýchlosť tlače, zasychanie tlače a archívna stálosť. V záverečnej časti práce sú uvedené aj dôležité štandardy pre polygrafi u v oblasti predtlačovej prípravy, ktoré využívajú inkjetovú tlač pre nátlač a kontrolný výtlačok. Jednotlivé hodnotené parametre spolu s príslušnými štandardami boli zoradené chronologicky tak, ako sú potrebné. Od všeobecných vlastností zariadení a komponentov cez tlač až po hodnotenie vlastností samotného výtlačku. Z rešerše vyplynulo, že hodnotením niektorých vlastností sa zaoberá viacero štandardov, ktoré daný parameter hodnotia rôzne a pri výsledkoch je teda nutné udávať aj použitý štandard a v závere sú jednotlivé štandardy porovnané. Ďalej bolo zistené, že stále neexistuje dostatočný štandard, ktorý by charakterizoval inkjetovú tlač kolorimetricky, podobným spôsobom ako je charakterizovaný napr. ofset štandardom ISO 12647-2.
Standards in inkjet printing
Keywords: inkjet printing; standardization; evaluation methods; inkjetová tlač; štandardizácia; hodnotiace metódy