Užívání volně prodejných analgetik - Salabová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá samoléčbou bolesti se zaměřením na farmakoterapii. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část poskytuje stručný vhled do řešené problematiky. Skládá se ze tří kapitol, ve kterých je uvedena definice bolesti, základní terminologie, dělení, ovlivňující faktory, hodnocení a možnosti jejího ovlivnění. Dále je zde popsáno, jak léky správně užívat a likvidovat. V praktické části jsou popsány informace o výzkumném šetření a interpretace výsledků. Cílem práce je pomocí dotazníkového šetření zjistit informace o užívání volně prodejných analgetik včetně likvidace nepotřebných léků v populaci ČR.
Use of over-the-counter analgesics
Keywords: analgetika; bolest; léčba bolesti; likvidace léků; volně prodejná analgetika; analgesics; drug disposal; over-the-counter analgesics; pain; treatment of pain