Intumescentní povlaky pro protipožární ochranu ocelových konstrukcí - Plachý, Adam (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá přípravou a testováním protipožárních zpěňovacích povlaků na ocelové konstrukce. Organické intumescentní nátěry jsou tenkovrstvé zpěňovatelné nátěry, které jsou založeny na kyselém katalyzátoru (např. polyfosforečnan amonný), organických látkách s vysokým obsahem uhlíku (např. pentaerytritol) a nadouvadle (např. melamin) a to jak ve vodou ředitelných, tak i rozpouštědlových pojivech. V práci byl zkoumán poměr třech základních složek zpěňovatelných nátěrů (donor uhlíku, kyselý katalyzátor a nadouvadlo) v různém typu pojiva, kterými byla vodou ředitelná epoxidová disperze, vodou ředitelná alkydové disperze a rozpouštědlová epoxyesterová pryskyřice. Byl zjišťován vliv přídavku fosforečnanu zinečnatého na kvalitu ochranné vrstvy a na ochranné působení povlaku během jeho životnosti. U protipožárních zpěňovatelných hmot byly testovány fyzikálně mechanické vlastnosti (ohyb, úder, hloubení, přilnavost, tvrdost) a antikorozní vlastnosti v solné a kondenzační komoře. Navíc byly provedeny testy ohnivzdornosti, byla hodnocena kvalita a síla zpěněné vrstvy. Pro analýzu připravených nátěrových hmot a vzniklých uhlíkatých vrstev byla použita infračervená spektroskopie a také byly použity metody termické analýzy TG a DSC.
Intumescent coating for fire protection of steel constructions
Keywords: zpěňovatelné nátěrové hmoty; požární ochrana; organický povlak; antikorozní účinnost organických povlaků; foaming coatings; fire protection; organic coating; anticorrosive effectiveness of organic coatings