Modernizace japonských démonů - Štefanová, Anna (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zabývá modernizací tradičních japonských démonů a jejich zobrazování v současné populární kultuře. První část práce souží k přiblížení historicko-kulturního kontextu existence a vývoje japonských démonů se zaměřením na změnu, která se udála v období Meidži; druhou část práce tvoří analýzy vybraných vizuálních děl populární kultury, v nichž nějakým způsobem tradiční démoni vystupují. Cílem práce je určit, jaká změna se v zobrazování démonů udála a proč, stejně jako se zamyslet na tím, jestli úlohu tradičních démonů přejímá v moderní době něco jiného, nebo zda-li se ztratila úplně.
The modernisation of Japanese demons
Keywords: démoni; Japonsko; populární kultura; anime; demons; Japan; popular culture; anime