Vliv kyseliny L-askorbové na lidský organismus - Kuncová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vitaminem C a jeho vlivem na lidský organismus. Podrobně jsou zde popsány vlastnosti vitaminu a jeho fyziologické účinky. V textu jsou také uvedeny doporučené denní dávky a projevy nedostatku či předávkování vitaminem C. Značná část textu se zabývá stabilitou vitaminu C. Stručně jsou také vysvětleny nejznámější metody stanovení vitaminu C. Závěr bakalářské práce se věnuje zdrojům vitaminu C.
Effect of L-ascorbic acid on human organism
Keywords: Vitamin C; kyselina askorbová; antioxidant; kolagen; atherosklerosa; imunitní systém; tyrosin; Vitamin C; ascorbic acid; collagen; atherosclerosis; immune system; tyrosine