Alternativní tresty v ČR a jejich využití - Bělohlávková, Bára (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá alternativními tresty, které je možné uložit pachatelům trestných činů v České republice a analýzou jejich využití v letech 2009-2019. Práce vymezuje základní pojmy vztahující se k tématu, definuje pojem trest, jeho funkce a účel a popisuje koncept restorativní justice, ze které alternativní tresty vychází. Dále představuje jednotlivé alternativní tresty, které je v České republice možné uložit pachatelům trestných činů, jejich historii a výhody či nevýhody tohoto způsobu trestání. Popisuje také Probační a mediační službu, jež má v tomto institutu důležitou roli. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu, který je založen na analýze dostupných statistických dokumentů.
Alternative punishments in the Czech Republic and their use
Keywords: alternativní tresty; restorativní justice; probační a mediační služba; trestní zákoník; alternative punishments; restorative justice; probation and mediation service; criminal code