Náhrada koalescentu na bázi butylglykolu ve formulacích určených pro aplikace na vláknocementové střešní krytiny a fasádní desky - Šenfeldr, Marek (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce se zabývá náhradou koalescentu na bázi butylglykolu ve formulacích aplikovaných jako spodní, základní a vrchní nátěry pro vláknocementové podklady s použitím jako střešní krytiny a fasádní desky. Cílem práce bylo nalézt vhodný a zároveň environmentálně neškodný koalescent ze skupiny testovaných vodou mísitelných, částečně vodou mísitelných a vodou nemísitelných koalescentů takový, který dosáhne lepších filmotvorných vlastností při stejném dávkování, případně stejných filmotvorných vlastností při nižším dávkování a zároveň bude obsahovat menší množství těkavých organických látek. Jednotlivá měření byla provedena ve spolupráci se společností Swisspearl a.s. Pro splnění cílů práce byla provedena studie nepigmentovaných vzorků nátěrových hmot na bázi vodou ředitelné akrylátové disperze s Tg > 50 °C s postupně zvyšující se koncentrací koalescentu na sušinu této disperze s hodnotou 1; 2,5; 5; 10; 12,5; 15 a 20 %. V průběhu experimentální části práce byly stanoveny fyzikálně-chemické vlastnosti testovaných koalescentů a pojiva. Následně bylo provedeno laboratorní testování a vyhodnocení fyzikálně-chemických vlastností a mechanické a chemické odolnosti nátěrových hmot a filmů. Koalescenty na bázi dipropylenglykol-monobutyletheru, ethylenglykol-monobutyletheru, ketalesteru, butyllevulinátu a esterů dikarboxylové kyseliny dosáhly optimálních výsledků a byly použity do pigmentovaných formulací s aplikací jako spodní, základní a vrchní nátěry pro vláknocementové podklady. Vzhledem k tomu, že vybrané koalescenty dosáhly srovnatelných výsledků při nižším dávkování a neobsahují těkavé organické sloučeniny v porovnání s referencí, kterou byly nátěrové hmoty a filmy obsahující kombinaci koalescentů na bázi ethylenglykol-monobutyletheru a dipropylenglykol-monobutyletheru bych tyto koalescenty doporučil dalšímu testování typu skladovatelnost, mrazuvzdornost a delší expozici v urychlených povětrnostních testech v QUV komoře, případně expozici v agresivnějším prostředí například xenonová komora.
Replacement coalescent agent based on butylglycol in formulations intended for applications on fiber-cement roofing and facade panels
Keywords: Vodou ředitelná akrylátová disperze; koalescent; vláknocement; butylglykol; nátěrový film; Water-based acrylic dispersion; Coalescent agent; Fiber cement; Butyl glycol; Coating