Studium toxicity cigaretových nedopalků - Skalová, Martina; Kořínková, Jaroslava; Roupcová, Monika (Slovenská chemická knižnica, 2023)
Práce je zaměřena na studium ekotoxicity cigaretových nedopalků. Rozvádí některé poznatky z literatury zabývající se danou problematikou. Toxicita je studována na vodním organismu Daphnia magna v testu akutní toxicity. V článku je popsán průběh testu i jeho výsledky. K výsledkům je poskytnuto vyhodnocení a návaznost na platnou legislativu související s otázkou ekotoxicity.
Study of the toxicity of cigarette butts
Keywords: cigaretové nedopalky; Daphnia magna; test akutní imobilizace; cigarette butts; Daphnia magna; acute immobilisation test