Studium korozně-inhibičních vlastností vodivých polymerů v organických povlacích v závislosti na složení a koncentraci - Martinková, Monika (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce se zabývala studiem korozně - inhibičních vlastností vodivých polymerů polyanilinu, polypyrrolu a polefenylendiaminu v nátěrových filmech. Byly připraveny nátěrové filmy pigmentované PANI, PPY, PPDA při vybraných koncentracích a dále nátěrové filmy s obsahem práškového zinku, železa s TiO2, které byly zčásti nahrazeny vodivými polymery. Sledovaným parametrem bylo chování nově syntetizovaného vodivého polymeru PPDAa modifikovaných pigmentů PANI, PPY jako korozních inhibitorů a určení jejich optimální koncentrace pro nejlepší antikorozní účinnost nátěru. Dalším studovaným cílem bylo zjištění korozní odolnosti či případné snížení kovových pigmentů zinku v nátěrových hmotách pomocí vodivých polymerů. Připravené nátěrové filmy byly hodnoceny z hlediska fyzikálně - mechanických a fyzikálně - chemických vlastností a z hlediska zrychlených korozních zkoušek.
Study of corrosion - inhibiting properties of conductive polymers in organic coatings depending on the composition and concentration .
Keywords: conducting polymers; zinc powder; anticorrosion efficiency; vodivé polymery; práškový zinek; antikorozní účinnost