Přímý zápis laserem do skel GeSbS - Casková, Magdaléna (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na přímý zápis laserem do skel systému GeSbS a studium vytvořených povrchových útvarů, převážně mikročoček. Skla byla syntetizována, připravena do objemových vzorků v optické kvalitě a byly vyhodnoceny jejich optické a termické vlastnosti na základě UV-Vis spektroskopie a diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC). K přímému zápisu byly použity dva lasery s vlnovou délkou záření 532 a 785 nm a byl sledován vliv změny intenzity záření, průměru exponované plochy a doby expozice. K pozorování vzniklých útvarů byl použit optický mikroskop a skenovací elektronový mikroskop (SEM), topografie povrchu vzorků byla studována zejména pomocí digitálního holografického mikroskopu (DHM). Ze závislosti výšky mikročoček na intenzitě záření byla vyhodnocena prahová intenzita potřebná pro jejich vznik.
Direct laser writing into GeSbS glasses
Keywords: chalkogenidová skla; systém GeSbS; fotoindukované jevy; tvorba mikročoček; chalcogenide glass; GeSbS system; photoinduced effects; microlenses creation