Krvácení do horní části zažívacího traktu ve vztahu k rizikovým faktorům - Sedláčková, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá akutním krvácením do horní části zažívacího traktu, jehož zdrojem jsou vředy žaludku a dvanáctníku. Tématem práce jsou rizikové faktory podílející se na vzniku vředové choroby a její symptomy ve vztahu k akutnímu krvácení. V první, teoretické části, se diplomová práce věnuje především vředové chorobě žaludku a dvanáctníku jako nejčastějšímu zdroji krvácení do horního zažívacího traktu, dále se zabývá dalšími možnými zdroji krvácení v této oblasti a komplexní terapií této závažné komplikace. V druhé, výzkumné části, je rozebrán vliv některých známých rizikových faktorů na vznik vředové choroby a jejích symptomů ve vztahu k akutnímu krvácení do horního zažívacího traktu. Průzkum je proveden pomocí dotazníkového šetření u pacientů Pardubické krajské nemocnice a.s. a Nemocnice Uherské Hradiště a.s.
Bleeding to upper alimentary tract related to risk factors
Keywords: krvácení do zažívacího traktu; peptický vřed; rizikové faktory; žaludek; dvanáctník; bleeding to alimentary tract; peptic ulcer; risk factors; stomach; duodenum