Péče porodní asistentky během fyziologického porodu - Najmanová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá péčí porodní asistentky během fyziologického porodu, se zaměřením na využívání nefarmakologických metod tišení bolesti a podporu přirozeného průběhu porodu. Teoretická část se věnuje kompetencím porodních asistentek, významu prenatální přípravy a přístupu k rodičkám v jednotlivých fázích porodu. Výzkumná část je založena na dotazníkovém šetření mezi porodními asistentkami ve třech porodnicích a přináší poznatky o současné klinické praxi a využívaných metodách podpory fyziologického porodu respondentkami v daných zdravotnických zařízeních.
Midwifery care during physiological childbirth
Keywords: fyziologický porod; nefarmakologické metody; porodní asistentka; porodní péče; prenatální příprava; maternity care; midwife; non-pharmacological methods; physiological birth; prenatal preparation