Fenomén strachu jako pedagogický problém - Kubínová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem této diplomové práce je porozumět strachu jako pedagogickému problému minulosti, a zmapovat jeho pozitivní využití v dosavadní praxi výchovy a vzdělávání. Teoretická část je členěna do čtyř kapitol. První kapitola seznamuje čtenáře se základními pojmy. Druhá kapitola pojednává o tom, jak byly strach a úzkost pojímány v průběhu historie. Třetí kapitola věnuje pozornost československému školství v období normalizace. Čtvrtá kapitola nahlíží na problematiku strachu a úzkosti z pohledu současného školství, opomenuta zde není ani problematika trestů ve škole, školní fobie či copingové strategie. Tato kapitola je též obohacena o několik vlastních zkušeností pro ilustraci probírané problematiky. Pátá kapitola se věnuje empirickému šetření, jehož cílem bylo prozkoumat a popsat fenomén strachu ve vzdělávacích institucích, jeho příčiny i okolnosti, a to očima aktérů vzdělávání.
Fear phenomenon as a pedagogical problem
Keywords: žáci; pedagogové; strach; úzkost; normalizace; školní fobie; tresty; pupils; pedagogues; fear; anxiety; normalization; school phobia; punishments