Neuropatická bolest u pacienta s autoimunitní polyneuropatií - Kopecká, Nela; Ehler, Edvard (My University, 2018)
Neuropatická bolest představuje u pacientů se systémovým onemocněním závažný problém a vede k výraznému omezení v životě pacientů. V kazuistice prezentujeme případ pacienta s idiopatickou plicní fibrózou s rozvojem autoimunitní neuropatie a neuropatické bolesti včetně alodynie v návaznosti na herpetickou infekci plic. Ke zmírnění výrazných neuropatických bolestí pacient užívá vysoké dávky gabapentinu s velmi dobrou tolerancí, bez nežádoucích účinků.
Neuropathic pain in a patient with autoimmune polyneuropathy (case report)
Keywords: neuropatická bolest; farmakologická léčba; autoimunitní neuropatie; alodynie; hyperalgezie; neuropathic pain; pharmacological treatment; autoimmune neuropathy; allodynia; hyperalgesia