Participatory budgeting like new element in regional and public economy - Stejskal, Jan (Univerzita Pardubice, 2006)
Participatory Budgeting (ve zkratce PB; překlad do češtiny: správa věcí veřejných v rukou veřejnosti) je nástroj, který umožňuje realizovat dvě základní výzvy: kontinuitu v demokracii a rozvoj aktivního podílu občanů na správě věcí veřejných. Protože se jedná o pokračující proces, občané mají regulérní pole působnosti pro zapojení se „vlády“ mezi jednotlivými volbami. Nezapomínejme, že municipální úroveň je nejbližší potřebám potřeb a přání občanů. A pokud chceme „revitalizovat“ aktivní zapojení občanů – je komunální úroveň nejvhodnějším místem. Cílem tohoto příspěvku je prezentovat nové poznatky o PB, které vychází z literatury a prezentací EU kurzů Learning Community.
Keywords: participatory budgeting; správě věcí veřejných v rukou veřejnosti; municipální úroveň; občané; EU; participatory budgeting; municipal level; citizens; EU