Extruze a 3D tisk filamentů s API - Půšová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce popisuje možnost přípravy tablet s inkorporovaným léčivem metodou 3D tisku v kombinaci s holt melt extruzí (HME). Teoretická část zahrnuje popis 3D tisku, jeho metod a jeho využití především ve farmacii. Zaobírá se zlepšením rozpustnosti léčiv vlivem jejich amorfizace prostřednictvím extruze a 3D tisku. Dále popisuje přípravu filamentů s možností různého zatížení léčivem. Součástí je popis disoluční zkoušky pevných lékových forem, průběh metody DSC a Ramanovy spektroskopie. Experimentální část se věnuje přípravě tablet pomocí metody FDM 3D tisku a k tomu potřebné extruzi filamentů s API na bázi vybraných sulfonamidů. Zahrnuje disoluční testy, vyhodnocení získaných disolučních profilů a ověření procesu amorfizace metodou DSC a Ramanovou spektroskopií.
Extrusion and 3D printing of filaments with API
Keywords: FDM 3D tisk; metoda HME; disoluční zkouška; amorfizace; API; tableta; filament; FDM 3D printing; HME method; dissolution test; amorphization; API; tablet; filament