Znalosti dívek druhého stupně základní školy o menstruaci - Kubíčková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce nese název "Znalosti dívek druhého stupně základní školy o menstruaci." Je rozdělena na část teoretickou a průzkumnou. Teoretická část práce sumarizuje poznatky týkající se vývoje v období dospívání. Druhá kapitola se zabývá menstruací, se zaměřením na fyziologii menstruačního cyklu, jeho poruchy, hygienu během menstruace a menstruační pomůcky. Poslední kapitola se věnuje sexuální výchově. Průzkumná část zjišťuje znalosti dívek druhého stupně základní školy o menstruaci. Obsahuje vyhodnocení anonymního dotazníkového šetření. Průzkumné šetření se skládalo ze 2 totožných dotazníků (tzv. pretest a posttest) a z edukační lekce. Dívkám byl rozdán pretest, poté přednesena edukační lekce a nakonec rozdán posttest. U respondentek byly zkoumány znalosti před edukační lekcí a následně porovnány se znalostmi po edukační lekci.
The lower secondary school girl's knowledge of menstruation
Keywords: menstruace; menstruační cyklus; menarche; menstruační pomůcky; dospívání; menstruation; menstruation cycle; menarche; menstrual aids; puberty