Zobrazení ischemických cévních mozkových příhod - Luňáková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce je zaměřena na zobrazení ischemických cévních mozkových příhod a na jejich hodnocení pomocí škály ASPECTS. V teoretické části se nachází anatomie mozku, definice, rozdělení, diagnostika cévních mozkových příhod, jejich léčba a případné komplikace. Z technického hlediska je v práci popsáno CT vyšetření, pomocí kterého jsou cévní mozkové příhody zobrazovány, od historie až po radiační ochranu.
Imaging of acute ischemic stroke
Keywords: cévní mozkové příhody; ischemické cévní mozkové příhody; CT; diagnostika; zobrazení; ASPECTS; stroke; ischemic stroke; CT; diagnostics; imaging; ASPECTS